Walter M. Miller, Jr.: Hozsánna néked Leibowitz!

Sok apokaliptikus vizóval találkozhattunk már, de gondolt már valaki is arra, hogy mi történik az apokalipszis után? Maradnak vajon túlélők, és ha igen, mi lesz majd velük?
Walter M. Miller ezt mutatja be nekünk könyvében. Az első fejezetben, mely a Fiat homo címet viseli, a Tűzözön után évszázadokkal élő emberekkel ismerkedhetünk mely, ezen belül is a Leibowitz-rend szerzeteseivel. Ők őrzik a Memorabíliákat, melyek a Tűzözön előtti társadalom emlékei. Ezek a századok a tudatlanság századai. Hiába jutott el a tudás magas szintjére az emberiség, ebből a Tűzözön utánra szinte semmi sem marad meg.
A második fejezetben viszont már az emberiség egy új reneszánsz küszöbén áll, és a feszült várakozással terhelt kort ismerhetjük meg, szintúgy a Leibowitz apátságon keresztül. Míg az első részben egy novíciuson keresztül ismerjük meg a századot, addig itt már a rend apátja és egy tudós áll a középpontban.
A harmadik fejezetben a Tűzözön utáni társadalom már eléri a világégés előtti emberek tudásának szintjét, sőt, meg is haladta azt. De úgy látszik, az átélt borzalmak ellenére az emberiség soha nem tanul hibáiból…
Miller könyvét nem könnyű elemezni. Tele van szimbólumokkal, nagyon sokrétű a története. Az író végig fenntartja az ember érdeklődését, igaz, hogy elvesz minden fejezetben egy szereplőt tőlünk, hogy aztán a következőben egy másikat kapjunk. Nekem egyedül a sok latin szöveggel gyűlt meg a bajom, de a könyv végén megtalálható a fordítás, a történet vége felé meg már csak azt néztem meg, amit igazán fontosnak tartottam.
Miller írása zseniális látomás egy posztapokaliptikus társadalomról, amely csak ismételni képes önmagát, nem képes kilépni az ördögi körből, Vagy talán mégis?

By nita

Reklámok

0 Responses to “Walter M. Miller, Jr.: Hozsánna néked Leibowitz!”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: