Ken MacLeod: Kozmonauták vára

Ken MacLeod skót szerző könyve a jövő Földjére és a nagyon távoli jövő Mingulay telepesbolygójára visz el bennünket. Ezen a két szálon fut a cselekmény, egy hacker és egy tengerbiológus kozmonauta leszármazott főszereplésével. Mindkét bolygón és mindkét korban a távoli bolygókra és csillagrendszerekbe való utazás lehetőségét kutatják.
A földi szál számomra nagyon kuszának tűnt. A politikai szereplők viszonyait nehéz nyomon követni, nem szertem, ha egy történet nagyon át van politizálva. Matt, a hacker és Jadey, a lázadó tetteit is nehéz néha követni. Amikor feljut Matt az ESA űrállomása, az végre hoz egy kis színt a történetbe, de a végén itt is keverednek a szereplők és cselekmények. A földönkívüliek megjelenésében lévő lehetőségeket pedig nem megfelelően aknázza ki az író.
A Mingulay bolygón futó szál már sokkal élvezhetőbb, leginkább a szauruszoknak köszönhetően. Gregor, a kozmonautaivadék, Elizabeth, a diáktársa és egy szaurusz próbálnak meg ráakadni az első telepesekre, hogy tőlük szerezhessenek számítógépeket az űrbéli repüléshez szükséges számolásokhoz.
Érdekes, hogy a szauruszoknak minden tudás a birtokában van, vannak gépeik és űrutazásra alakalmas űrhajóik, de azokat mégsem osztják meg az emberekkel. Emberek és szauruszok, két különböző kultúra él együtt, kisebb konfliktusokkal.
A könyv számomra többször is unalomba fulladt, volt, hogy napokig nem folytattam az olvasását. Lehet, ha a földi szál kicsit tisztább lett volna, a mű is élvezetesebb élményt nyújtott volna. A mingulay-i szál menti meg a könyvet attól, hogy olvashatatlannak minősítsem. De lehet, hogy csak az én ízlésem rossz…
By nita

1 Response to “Ken MacLeod: Kozmonauták vára”


  1. 1 solymosgyu július 19, 2008 - 8:47 du.

    Viszont ezt most olvasom. Eddig tetszik.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 99 105 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika

%d blogger ezt kedveli: