Iain M. Banks: A játékmester

A Kultúra: a megvalósult utópia. Egy távoli jövőbeli társadalom, mely nem ismeri a betegséget, a szegénységet, sőt a pénzt sem. Egy világ, ahol mindenki megkaphat mindent, amire vágyik. Emberek, gépek és idegen lények közös társadalma ez, amely a Galaxis egyik legfejlettebb civilizációja. Egy nagyon különös Galaxisé.
A regény a Kultúra egyik platóján – hatalmas mesterséges lakóhelyén – kezdődik. A főhős, Jernau Morat Gurgeh a Kultúra legjobb játékosa – mindenféle játékban. Azonban megrémül egy fiatal tehetségtől, és a csalás eszközével él. Ezt kihasználva a Kontakt, a Kultúra különleges ügynöksége ráveszi Gurgeh-t, hogy utazzon el a távoli Azad Birodalmába. Ott részt kell vennie egy játékon. Ám ennek a játéknak, az Azadnak a díja a Birodalom trónja. Gurgeh nagy nehezen beleegyezik és elutazik a távoli Birodalomba. Itt egy barbár, kizsákmányoló és idegengyűlölő társadalmat talál, és hamarosan megtudja, hogy a Kontakt célja nem más, mint ennek a társadalomnak a lebontása – és ehhez Gurgeh-nek győznie kell.
A regény, melyet többen igen helytállóan a legjobb Kultúra-regénynek – sőt talán a skót szerző legjobb regényének – tartanak, egyike a kortárs science-fiction egyik klasszikusa. A benne megrajzolt világ, a Kultúra utópikus társadalmának és az Azad bonyolultan struktúrált világának története egyszerre szellemi kihívás és szórakoztató kaland. A mindentudó Elmék – akikről ebben a regényben nem sokat tudunk meg –, a kotnyeles drónok, a gyakran vicces űrhajónevek (pl. Csavard Lazára vagy Ifjúkori Eltévelyedések), machinációk és galaktikus léptékű tervek azonnal magával ragadják az olvasót. A Kultúra, ez az egyedi és különös világ a legfurcsábbak egyike, amivel valaha is találkoztam. A regény elég sokat megmutat nekünk Banks eme szellemi produktumából, de a többi regény ennél sokkal részletesebben tárja fel előttünk a nyúl eme üregét. És talán ez az, ami a regény egyik erőssége. Engem sohase rettentett vissza egy-egy kötet vastagsága, de ebben a regényben Banks visszafogta magát. Itt is jelen vannak azok a csodás leírások, amelyek a Banks-regények sajátjai, de itt nem burjánzanak túl. A cselekmény se olyan nyakatekert, mint más műveiben, az akciók száma pedig igencsak alacsony. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért ez a könyv mindenkinek el tudja nyerni a tetszését, aki egy kicsit is fogékony az intellektuális űroperára és a szokatlan ötletekre.

By acélpatkány

1 Response to “Iain M. Banks: A játékmester”


  1. 1 Alex augusztus 17, 2008 - 4:26 de.

    Your blog is interesting!

    Keep up the good work!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 99 105 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika

%d blogger ezt kedveli: