Neal Stephenson: Snow Crash

William Gibson Sprawl-trilógiája után sokan úgy gondolták – és gondolják még ma is –, hogy a cyberpunk műfaja kifulladt. Való igaz, Gibson és társai kiaknázták a legtöbb lehetőséget, de ahogy ma is születnek pl. jó időutazásos történetek, ugyanúgy írnak nagyon jó cyberpunkot is.
Stephenson 1991-es Snow Crash című regénye megjelenése után azonnal alapművé vált a műfaj rajongóinak körében. Történetünk valamikor a közeljövőben játszódik. Az USA összezsugorodott és egyfajta vállalati bürokráciává korcsosult. Helyét átvették az olyan szervezetek, mint Mr. Lee Hongkong Diaszpórája, a nyárspolgári bürgerparkok és hasonló kommunák. Hősünk, Hiro Protagonist – hacker és önjelölt szamuráj, akinek mellesleg a neve is azt jelenti, hogy ő a főhős – pizza-szállítással foglalkozik a legnagyobb ilyen szervezetnél, a Cosa Nostránál. Egy szerencsétlen baleset azonban véget vet ennek, és ekkor akad össze a high-tech cuccokkal rohangáló kuríral, Y.T.-vel, aki szívességet tesz neki, így hősünknek nem kell a Don előtt könyörögnie az életéért. Ezután Y.T. és Hiro társak lesznek és mint információvadászok kezdenek el tevékenykedni. Persze Hiro amúgy sem akárki, ő a Metaverzum, a jövő internetének legismertebb arcainak egyike, a Fekete Nap nevű virtuális bár megalkotója.
Így kerül kapcsolatba Hiro az új droggal, a Snow Crash-al. De ez a szer tényleg drog, vagy egy vírus a Metaverzumban, mely megfertőzi Hiro régi barátját, Da5id-et? És mi köze van mindehhez annak a hatalmas aleutnak, akit mindenki csak Raven néven emleget, és aki egy hidrogénbombával mászkál? Na meg mit akar az a több százezer ázsiai és afrikai menekült a milliárdos L. Bob Rife szedett-vedett csendes-óceáni Flottáján? Hogy kerülnek ide a Wayne Tiszteletes Gyöngykapuinak nevezett szekta/egyház és az ősi sumér „hackerek”?
Stephenson jó szakácshoz híven nem akart görcsösen új dolgokat alkotni, hanem fogta a cyberpunk bevált alkotóelemeit – virtuális valóság, megakorporációk, széthulló USA –, összerázta és egy jó sztorival elegyítve mesterművet alkotott. A fergeteges nyelvi megoldások – itt emelnék kalapot a kötet fordítója, Kodaj Dániel előtt –, őrült helyzetek, megmosolyogtató szituációk, remek beszólások és jól kitalált karakterek kiemelkedő regénnyé teszik a Snow Crash-t. Persze aki nem vevő a cp-re, annak nem biztos hogy bejön ez az extravagáns írásmód, és az olyan apró szépséghibák fölött sem tud szemet hunyni, mint a kicsit anakronisztikus Metaverzum a maga „avatárjaival” vagy a hihetetlen véletlenek. Mindenesetre a cyberpunk kedvelőinek kötelező darab.
By acélpatkány

Reklámok

2 Responses to “Neal Stephenson: Snow Crash”


  1. 1 solymosgyu július 20, 2008 - 7:43 de.

    Ezt elolvastam. Nagyon jó mű. Már el is ajándékoztam. A bibliai utalásokat nem tudom megerősíteni vagy megcáfolni.

  2. 2 Ebay hot items augusztus 4, 2008 - 7:18 du.

    Very interesting blog, i have added it to my fovourites, greetings


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: