Greg Bear: A vér zenéje

Vergil Ulam ifjú zseni, aki biocsipek létrehozásán dolgozik. Azonban öntörvényű és a szabályokat semmibe vevő magatartásával gyakran kerül összetűzésbe főnökeivel. Egy ilyen alkalom során végül Vergilt kirúgják. Ám a forrófejű tudós nem akarja csak úgy otthagyni kutatási eredményeit és anyagait. Meggondolatlanul saját vérébe fecskendezi a kísérleti sejteket, hogy majd így kicsempészi azokat a laborból és egy másik cégnél újrakezdi a projektet. Azonban pár nap múlva furcsa változásokat vesz észre magán: fittebb, fiatalosabb lesz, megváltozik az ízlése és a kinézete. Ez az idilli állapot hamarosan megváltozik… Nemsokára kiderül, hogy a Vergil testében lévő kísérleti sejtek mind egy-egy önálló tudat, milliárdnyi intelligencia. Ezek közösen hamarosan nem csak Vergilt, de egész Amerikát drasztikusan átalakítják. Barátok, orvosok, tudósok próbálják útját állni a katasztrófának, mely bizarr és különös előjátékkal indul.
A 18 éves Suzy McKenzie egy reggel arra ébred, hogy körülötte mindenki furcsa metamorfózison ment keresztül. Az emberek és állatok eddig ismeretlen lényekké váltak, a házakban és az utcákon pedig hamarosan földöntúli állapotok kezdenek eluralkodni. Közben Európában még mindig lázasan keresik a Vergil által létrehozott „kór” ellenszerét, mely drasztikusan átformálta Észak-Amerikát. A világon eluralkodik a pánik, és félő, hogy nem találják meg az ellenszert. Persze az is kérdéses, hogy ez betegség, vagy az evolúció egy sajátos állapota?
A regény alapjául szolgáló novella Bearnek 1983-ban meghozta a Nebula-díjat, a ’85-ös regény pedig nevét a science-fiction mesterei közé emelte. A könyv Clarke A gyermekkor vége című regényéhez hasonlóan szintén egy evolúciós ugrást mutat be, de ezúttal nem a csillagok a cél, hanem a belső űr. Egy fantasztikus utazás ez a könyv, egy magával ragadó látomással, s bár a szerző gyakran használ tudományos kifejezéseket, a regény mégis élvezhető bármilyen SF kedvelő olvasó számára.

By acélpatkány

0 Responses to “Greg Bear: A vér zenéje”  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,081 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: