Philip José Farmer: Szeretők

3050-ben, az atomháború után újjáépült világban járunk. Az egyik legnagyobb állam, a Haijac Unió egy vallási diktatúra. Prófétájuk, egy bizonyos Isaac Sigmen nyomán az Izlandról benépesített Észak-Amerika lakossága a mai szemmel nézve barbár tudatlanságban tartott. Még a főhős is, a nyelvész Hal Yarrow, aki nemrég tért vissza a Hudson-öböl menti Rezervátumból, ő is vallási szűklátókörűségben és bigottságban szenved. Béklyóba köti ez a groteszk társadalom és a házassága, mely semmi örömöt sem tartogat számára – de a házasság öröme is erkölcsi fertőnek számít.
Halnak azonban egy hihetetlen lehetősége adódik, amikor kinevezik az egyik távoli bolygóra induló űrhajó nyelvészévé – így ugyanis felbontják a házasságát. A bolygó, az Ozagen alkalmas az életre, de már egy nagyon különös intelligens faj lakja. Ezeknek a rovarszerű lényeknek a nyelvét kell megtanulnia. Ez hamarosan sikerül is neki és kapcsolatokat épít ki ezekkel a furcsa lényekkel. Ám egy nap egy erdei útja során egy fiatal és gyönyörű nőre bukkan. A nőről feltételezi, hogy egy korábbi expedíció leszármazottja. Titokban magával viszi, és hamarosan beleszeret a nőbe, aki kiszakítja a vágyainak és érzéseinek elnyomása okozta teher alól. Hal felfedezi az igazi testi kapcsolatot, melytől megfosztották a Földön. De a regény végén kiderül, hogy ez a nő egyáltalán nem az, akinek valójában hiszi…
Farmer tabudöntögető regénye mára a modern science-fiction klasszikusává vált. A testiség, a vallási vakbuzgóság és az elnyomás témái mind előkerülnek a regény oldalain. Ebben a világban a különös rovarok emberségesebbek az embereknél, és sokkal szeretetreméltóbbak náluk. Egy történet, amely garantáltan megmarad az ember emlékezetében.

By acélpatkány

Reklámok

1 Response to “Philip José Farmer: Szeretők”


  1. 1 ati július 24, 2008 - 10:57 de.

    P J FARMER tok jo csak a riverworld jonne mar egyszer magyarul……..


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,084 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: