Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban

1962-ben járunk, a Csendes-óceáni Államokban. Minden a megszokott rendben folyik: japán hivatalnokok végzik munkájukat, kínai riksások szelik az utcákat, fekete rabszolgák dolgoznak a kikötőben. Minden olyan, amilyennek lennie kell, egy olyan világban, ahol a Tengelyhatalmak győztek a második világháborúban, és felosztották egymás közt a megszállt Egyesült Államokat.
Dick regényében több szereplőn keresztül mutatja be ezt a különös és a maga módján félelmetes világot: Mr. Tagomi, a japán Kereskedelmi Kirendeltség igazgatója, egy fontos ügyben érkező svéd, Mr. Baynes és egy idős japán férfi találkozóját készíti elő, nem is sejtve, hogy az egész világ sorsa dőlhet el itt. Frank Frink San Franciscóban bujkáló zsidó, akinek elege lett főnökéből, és saját vállalkozásba kezd. Ám előtte zsarolásba keveredik, mely során Robert Childan, az Amerikai Műtárgyak tulajdonosa szorult helyzetbe kerül, mely kizökkenti megszokott életéből. Juliana Frink, Frank Sziklás-hegységben élő felesége egy olasz kamionossal keveredik viszonyba, akiről hamarosan kiderül, egyáltalán nem az, aminek mondja magát.
Az egész sztori középpontjában két könyv áll. A Ji King 3000 éves jóskönyve, melyet minden szereplő használ, és amely jóslataival mintha irányítaná az eseményeket. És egy regény, melyet betiltottak a náci hatóságok: a Nehezen vonszolja magát a sáska, akinek szerzője (az ember a Fellegvárban) egy olyan világról ír, melyben Amerika legyőzte a japánokat és a németeket. Lehet, hogy a Sáska világa a valóság, és ez a világ az illúzió?
Az 1962-ben kiadott regény meghozta Dicknek a Hugo-díjat, és hamar a science-fiction klasszikusává vált. Bonyolult szerkezete, vészjósló feltételezése és remekül kidolgozott világa azonnal magával ragadja az olvasót. A regény méltó párja a szerző olyan kultregényeinek, mint a Palmer Eldtitch három stigmája vagy az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal. A mesteri alternatív történelem témakörét boncolgató regények között alapmű.

By acélpatkány

Reklámok

1 Response to “Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban”


  1. 1 besucherke május 19, 2009 - 10:18 de.

    Érdekes regény, más, mint amit vártam. El lehet merülni a világában jól.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,084 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: