Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze

Aki olvasta a Dűnét, az képzeljen el egy ahhoz hasonló világot. Csakhogy itt nem sivatagok vannak, hanem hideg. Gethen/Tél világán ugyanis éppen jégkorszak van. A szerző ezt figyelembe véve alkotja meg a bolygón élők világát, és a nagy Jégen való átkelés a regény egyik fontos mozzanata.
Genly Ai, az Ekumeni Világszövetség Mobilja (küldötte) azért érkezett a Gethenre, hogy az ittenieket megnyerje a csatlakozásra. Mint Ai többször is elmondja, az Ekumen nem egyfajta állam, inkább közvetítő a különféle világok között, és a csatlakozással Ekumen átadná a telepátia képességét, cserébe a getheniek megmutatják, hogyan képesek belelátni a jövőbe. A mű elején Ai az egyik getheni államban, Karhidában tartózkodik, mely egy feudális mintaállam. Innen azonban “menekülnie” kell, mert pártfogója, Therem Hart rem ir Estraven kegyvesztetté válik, s ő is kompromittálódik az “őrült király” előtt. Innen Orgoreyn-be megy, amelyik ország Karhida ellensége, és egy modern bürokratikus ország. Itt is bajba kerül, amiből a száműzött Estraven menti meg, majd miután egy nehéz és viszontagságos úton a Jégen át eljutnak Karhidába, Ainak sikerül beteljesítenie küldetését.
Ai küldetését főként az nehezíti, hogy a getheni emberek egyneműek: nincs se férfi, se nő, az emberek itt életük nagy részében aszexuálisak, ám egy bizonyos időszak során – ez a kemmer – nemileg aktívvá válnak. Azt nem lehet tudni, hogyan alakult ki ez a fajta élet, de a lényeg nem is ezen van. A szerző szerint ez csökkenti az emberekben meglévő agressziót: bár képesek a gyilkosságra és a kisebb összetűzésekre, nem viselnek totális háborúkat. Ait is amolyan Perverznek tartják, aki folyamatosan kemmerben van, így kevesen hisznek neki, kivéve Estravent, aki feltétel nélkül megbízik benne. A regény egyértelműen feminista írás, mely mégsem válik „radikálissá”, bármilyen nemű olvasó bátran belevághat ebbe a taoista filozófiával fűszerezett történetbe.

By acélpatkány

Reklámok

0 Responses to “Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: