A marslakók második inváziója

Ebben az elbeszélés gyűjteményben négy, a maguk nemében érdekes és szórakoztató írás található ismert sci-fi szerzőktől.
Az első Isaac Asimov A marsbeliek útja című írása. Itt a marsi telepesek, akik az űrhajók elhasználódott alkatrészeit fogják be az űrben, mielőtt azok kirepülnének a végtelenbe, kénytelenek szembenézni vele, hogy az anyabolygón ellenük fordul a közhangulat. A legfontosabb ellentét az űrhajóknak üzemanyagul szolgáló víz kérdése. A Föld azzal, hogy megvonná a Marstól a vizet, lehetetlenné tenné a telepesek számára az űrutazást. Így pár bátor marsi elhatározza, hogy vízjeget szerez az aszteroidaövből.
A következő írás G. Gurjevics Nyelje le orvosát című műve. Ebben a könnyed hangvételű műben az idegenek közé vetődött földit egy különös kis jószág kívánja megvizsgálni – belülről.
Jurij Tupicin elbeszélésben, a Napkeltében egy kislány, Tyinka egy nyári táborban összeismerkedik egy különös kisfiúval, Aljosával. A fiút furcsa pletykák lengik körül társai körében, többen azt hiszik, hogy robot. De Tyinka kitartó kíváncsisága végül fényt derít a titokra, és kiderül, hogy ő és a fiú egyáltalán nem különböznek egymástól.
A kötet címadó kisregénye Arkagyij és Borisz Sztrugackij műve. Ebben a történetben a marslakók megtámadják a földet, de mi csak mellékesen értesülünk ezekről az eseményekről. Mellékesen tudjuk meg, hogy a kevéske ellenálló elbukott, és hogy az emberek hamar behódolnak a marsiaknak, hisz azok jó pénzt adnak a gyomorsavukért. A szereplők antik neveikkel (Kharón, Nikosztratosz stb.) a világ bármely országában élhetnének. Ez a szatirikus mű a nyárspolgár remek képét festi le, aki még az invázió idején is csak saját apró-cseprő ügyeivel foglalkozik. Az írás továbbá történelmi párhuzamok felállítására is lehetőséget ad az éles szemű olvasónak. Igazi Sztrugackij klasszikus.
Megjelent a Táncsics Könyvkiadónál, 1974-ben.
by Acélpatkány

Reklámok

0 Responses to “A marslakók második inváziója”  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,084 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: