Izzó króm

Magyarországon igen kevés cyberpunk írás jelent meg. Ez a kötet azonban a műfaj kezdeteibe, a legkiemelkedőbb alkotók novelláiba enged bepillantást.
Rögtön az első írás ismerős lehet a sci-fi kedvelőknek: William Gibson Johnny, a Kacattár című műve szolgált alapul a Johnny Mnemonic filmhez. A novella hőse olyan információ birtokába jut, amiért bizonyos vállalatok képesek lennének gyilkolni is. Épp ezért Johnny-nak szüksége van segítségre, és így tűnik fel a színen Gibson Sprawl-trilógiájából ismerős cyborglány, Molly Millions.
A Gernsback-kontinuum volt az, ami a figyelmet Gibsonra irányította. Ebben az írásban a lepukkadt jövő egyik figurája belebotlik a ’30-as ’40-es évek „gernsbacki jövőképének” alakjaiba.
Gibsonnak az Egy hologramrózsa szilánkjai című írása volt az első megjelent novellája. Ez egy a közeljövőben kallódó figuráról szól, és már itt felfedezhetők a későbbi gibsoni világot meghatározó elemek.
John Shirley és William Gibson közös novellája, a Bárnépség különös és sötét gondolatjáték a cyberpunk háttér előtt.
A Hátország sorain Gibson mintha szakítana a cyberpunkkal: a történet egy űrállomáson játszódik, melynek legénysége egy furcsa átjárót és az azon túli világot próbálja tanulmányozni. Az atmoszféra azonban még mindig a cyberpunkot idézi. Amolyan Átjáró novellában.
A Vöröscsillag, orbitális tél című közös Bruce Sterling – Gibson írás megmutatja, milyen lenne egy szovjet űrállomás és legénysége, ha az cyberpunk világban létezne. Érdekes olvasmány.
A következő Gibson novella, a New Rose Hotel szintén egy film alapanyagául szolgált, és két férfiről szól, akik egy tudóst akarnak kicsempészni egy vállalattól, de a féltékenység meghiusítja ezt.
Az Álomkirályok című szintén Gibson írás a közeljövő új szórakoztató iparába kukkant bele.
A Párharc, melyet Gibson Michael Swanwick-el közösen írt egy játékról és két fiatalról szól.
A kötet címadó Gibson novellája tekinthető a Neurománc alapanyagának: egy szuperszámítógép feltöréséről szól.
Az utolsó írás, a Mozart napszemüvegben Bruce Sterlingtől és Lewis Shinertől megint egy egyedi gondolatjáték. Mi lenne, ha a cyberpunk világból átjáró nyílna a XVIII. század végére? Ötletes írás, mely tele van egyedi ötletekkel, és lapjain különböző történelmi alakokkal találkozhatunk.
Mindent összevetve ez egy tökéletes válogatás annak, aki szeretne megismerkedni a cyberpunk világával.
Megjelent a Valhalla Páholy gondozásában 1997-ben.
by Acélpatkány

Reklámok

5 Responses to “Izzó króm”


 1. 1 tetsuo augusztus 2, 2008 - 10:39 de.

  A Johnny Mnemonic film szerintem büntetően rossz lett, pedig pl. Kitano Takeshi, vagy Henry Rollins, akik emblematikus figurák. Ez főleg azért szomorú, mert a novella zseniális, aminek a sztorija egyébként a Neurománcban fejeződik be. Viszont a kötetben van egy New Rose Hotel című írás is, ha emlékezetem nem csal, ebből Abel Ferrara csinált filmet 1998-ban, ami viszont szerintem határozottan jó lett. Kb 10 évente lemegy a tv-ben is (=egyszer már lement:)). Ebben Christopher Walken, William Dafoe és a híres horrorrendező Dario Argento dögös lánya, Asia Argento a főszereplők.

 2. 2 tetsuo augusztus 2, 2008 - 10:41 de.

  Mármint Rollins és Kitano szerepelnek a Johnny Mnemonic filmben, csak nem tudok írni:)

 3. 3 acélpatkány augusztus 2, 2008 - 12:26 du.

  Igen, van egy ilyen írás is. Csak az technikai okokból lemaradt a felsorolásból… (Nita drága, a melléklet 2 oldalas volt 🙂 )

 4. 4 nita augusztus 2, 2008 - 1:56 du.

  Javítottam. Ne haragudj, csak mostanában kicsit szét vagyok csúszva..
  Amúgy nekem a J.M. filmmel nem volt nagy bajom, tetszett, bár a novella azért jobb, főleg kár, hogy a színpadot nem rakták bele a filmbe, az látványos lett volna.

 5. 5 besucherke május 19, 2009 - 10:13 de.

  A borító a legjobb.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

 • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: