Robert Charles Wilson: Pörgés

Tyler Dupree és a Lawton ikrek – Jason és Diane – élete amúgy se mindennapi. Ám egy éjjel, mikor a gyerekek épp a házuk mögötti kertben vannak, az égről egyszer csak eltűnnek a csillagok és a Hold. Ez az alapszituáció Wilson 2006-os Hugo-díjas regényében. Az alapötlet sokaknak ismerős lehet Greg Egan ausztrál szerző Karantén című regényéből, de itt egészen másról van szó, és másképp tálalja a szerző a történteket.
A Pörgés – ahogyan később nevezni kezdik a jelenséget – valójában egy burok, ami körbeveszi a Földet, és lelassítja az időt. Míg a Pörgésen belül napok telnek el, a világegyetem évmilliókkal öregszik. És ez felvet egy problémát: a Nap a csillagok eltűnése után kb. 40 évvel felfúvódik, elérve élete utolsó szakaszát, és elpusztítja a Földet.
A furcsa az egészben, hogy a világ ennek a ténynek a hatására sem omlik össze. Az emberek többsége majdnem ugyanúgy éli le az életét, mint előtte. Persze vannak radikális csoportok és az apokalipszist jósoló szekták, de Wilson ezeket csak mint mellékszereplőket mutatja be az emberiség nagy drámájában. A történet Tyler visszaemlékezésein alapul, és felölel mintegy 25-30 évet. A felnövő Tyler egyszerű orvos lesz, míg Jason minden erejét és briliáns elméjét a Pörgés megismerésének szenteli. És hamarosan olyan ötlettel áll elő, ami fordulópontot jelenthet a Pörgés történetében.
A regény kétszálú cselekménye, Tyler és Diane bujkálása Indonéziában a Pörgés után és Tyler visszaemlékezése folyamatosan váltakozik, és gyakran az előbbiben elejtett információmorzsák késztetik továbbolvasásra az embert. Bevallottan kicsit túlírt regényről van szó, de ha az ember kitartó, egyre újabb és újabb remek ötletekkel találja szembe magát, és maga a végkifejlet is remekül kitalált. Maga az egész könyv jól összerakott, az E/1-es elbeszélés pedig gördülékenyebbé teszi az olvasást. A szereplők lelki világát a szerző elég mélyen elemzi, és a központi figura egyértelműen Tyler, az átlagember, aki a helyét keresi a Pörgés megvadult világában, szemben mondjuk Jason-nel, aki mindenáron ki akarja deríteni a Pörgés rejtélyét, vagy Diane-nel, aki a vallásba menekül az események elől. Mindent összevetve méltán lett népszerű a regény. A folytatása, az Axis várhatóan még idén megjelenik a GFK sorozatban.
by Acélpatkány

Reklámok

1 Response to “Robert Charles Wilson: Pörgés”


  1. 1 glezmen augusztus 14, 2008 - 11:21 de.

    no, megvettem tegnap 🙂
    sajna sokat nem volt idom olvasni, csa kkb. 40 oldalt, de eddig nem rossz
    koszi az ismertetot 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,084 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: