M. John Harrison: Fény

Ha már az InterGalaktikán úgy csöpögtetik nekünk a pozitív véleményeket M. John Harrison Ligth (Fény) című regényéről, mint méheknek a nektárt, talán nem ártana kicsit többet tudni erről a „csodaszép virágról”.
A történet két szálon fut, két idősíkban. Pontosabban hármon, de kettő azonos időben zajlik.
Az első az ezredfordulón játszódik. A főhős, Micheal Kearney zseniális elméleti fizikus, aki egy óriási áttörés küszöbén áll. Azonban van egy titka: egy csak az ő számára megjelenő, személyes „démon”, a Shrander kergeti az őrületbe és a véletlenszerű gyilkosságokba.
A másik szál a 2400-as években játszódik, az űr mélyén. Seria Mau Genlicher egy ún. K-hajó pilótanője, aki kibernetikusan eggyé vált űrhajójával, és különböző kétes feladatokat vállal el. Az ún. Kearney Terület – mely egy téridő anomália a Galaxis belső régiójában, egyszersmind bizonyíték egy hajdani hatalmas idegen civilizáció ténykedésére – a következő célja, és itt egy ősi építményt kell megvizsgálnia.
Ugyanekkor New Venusportban, egy az anomáliához közeli planétán egy Ed Chianese nevű fickó tevékenykedik. A férfi virtuális valóság függő, és igencsak tetemes adósságot halmozott fel, ezzel magára haragította a Cray nővéreket. Mindeközben kiderül, hogy Kearney neve a XXV. századi emberek számára olyan, mint Einsteiné és Newtoné.
És hogy mi köti össze ezt a három embert? Egyrészt a Shrander, mely több alakban képes megjelenni, de mint mondja, leginkább egy öreg hölgy hasonlít igazi alakjára, akinek ló koponya van a feje helyén…
Harrison 25 évnyi szünet után ezzel a regényével tért vissza 2002-ben, és hamar a figyelem középpontjába került. Bár az Arthur C. Clarke-díjat nem sikerült megszereznie (az érdekesség kedvéért, versenyben volt még Miéville Scar [GFK-nál Armada munkacímen] és Kim Stanley Robinson The Years of Rice and Salt [A rízs és só évei] című írása is), de a James Tiptree Jr. Awardot igen (a díjat olyan műnek ítélik oda, mely a nemek kérdéskörével foglalkozik). A könyvről több elismert lap és szerző is pozitívan nyilatkozott. Ha minden igaz, hamarosan a magyar olvasók is meggyőződhetnek erről.
(És hogy miért van egy fehér macska az angol borítón? Seria Mau hajóját White Cat-nek hívják.)
by Acélpatkány

0 Responses to “M. John Harrison: Fény”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 99 105 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika

%d blogger ezt kedveli: