Richard Morgan: Valós halál

Laurens Bancoft, a Föld egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb embere főbe lövi magát. Majd felfogad egy elég furcsa fickót, egy ex-katonát – jelenleg elítéltet – hogy derítse ki, mi oka lehetett az öngyilkosságra…
Ezzel a faramuci szituációval indul Richard K. Morgan 2001-es (eredetileg a szerintem jobban csengő Altered Carbon címen) megjelent regénye. Bár első hallásra ez a rövidke előzetes egy dick-i regényt sejtet (nem hiába kapott Philip K. Dick-díjat), ne dőljünk be neki. A 25. században járunk, ahol az emberiség a marsiaktól „megörökölt” 3 világot gyarmatosította, köztük Harlan Világát is, amit a japán tőke olcsó kelet-európai (és a nevekből magyar dominanciát sejtető) munkaerővel tett lakhatóvá. Ez a bolygó Takeshi Kovacs otthona, és itt is lövik szét a fejét egy rendőrségi tűzharc során. De mivel az emberek tudatát már évszázadok óta a tarkóba épített tudattokban tárolják, Kovacs nem hal meg. És Bancroft az, aki kirángatja a nemlét eme furcsa formájából. Kovacs nehezen áll neki a megbízatásának, viszont minél inkább belemélyed, annál inkább közelebb kerül a végleges, Valós Halálhoz.
Egy pörgős, posztcyberpunkba oltott noir regény ez, mely tele van akcióval, érdekes ötletekkel és ezen ötletek hatásainak érzékletes bemutatásával. Milyen az a világ, ahol a gazdagok szinte örökké élhetnek, és ahol az emberek többsége biztonsági másolatot készít személyiségéről? És mindenekelőtt ott van a főhős, Takeshi Kovacs, ez a jövőbeli Ford Fairlane – Humphrey Bogart keverék (ha már Fairlane: az egyik mesterséges intelligencia a Jimi Hendrix névre hallgat), aki még a virtuális kínzások után is úgy tör előre, mint egy veszett vad. Bosszújában nem riad vissza a Valós Haláltól sem; sem önmaga, sem ellenfelei számára.
by Acélpatkány

Reklámok

0 Responses to “Richard Morgan: Valós halál”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: