Harry Harrison: Helyet! Helyet!

Tömeg.. Forrósság.. Tömeg.. Szomjúság… Tömeg.. Éhezés…
Harrison könyvének első lapjain beleránt a töténetbe, és a végégig nem ereszt. Úgy érzed, te magad is ott sétálsz a 35 millió embertől fuldokló New Yorkban. Keresed, hogyan bújhatnál el, csak egy talpalatnyi helyet kívánsz, de Harrison nem ad feloldozást.
1966-ban az író így képzelte el 1999 New Yorkját, éhezéssel, a gazdagok és a szegények közötti óriási tátongó szakadékkal, az emberi kapcsolatok kiüresedésével…
Andy, a nyomzó, Billy, az utcakölyök, és Shirl, a kitartott lány sorsát követjük végig. Billy egy rozsdás hajón él testvéreivel és szüleivel, rongyokban jár, ételt alig lát. Andy éppen csak annyi pénzt keres, hogy éppen megél belőle, és egy lyukon osztozik az idős Sollal, akit barátjának tekint. Shirl viszont Nagy Mike-nak köszönhetően soha nem éhezik, mindig jut neki víz, és a szegénység már csak egy távoli emlék számára..
Mivel nem akarom a lelőni a fordulatokat, csak annyit írok, hogy eme 3 ember élete összefonódik, Shirl megtapasztalja újra, milyen a valódi élet, Billy pedig még egy volt pappal is összeakad, aki szerint elérkezett a világvége ideje.
Az biztos, hogy nem ez a könyv az, ami új kedvre deríti az embert, mivel nagyon nyomasztó a hangulata. Mindemellett nagyon elgondolkodtató az a világ, amit lefest, hiszen mi is egykönnyen eljuthatunk idáig, a nem is olyan messzi jövőben. Az egyik legmegrázóbb kép számomra az volt, amikor Andy egy öregemberbe botlik, aki a járdán fekszik, derekán egy kötéllel, melynek végére egy csecsemő van kötözve, hogy el ne másszon. Nem lehet tudni, hogy alszik-e, vagy halott, de ez senkit nem is érdekel.. Aki nem fél egy ilyen vízióval szembesülni, annak ajánlom a könyvet, aki nem, az pedig gyorsan küzdje le a félelmet, mert ezt olvasni kell!
(A képen az angol nyelvű kiadás borítója.)
by Nita

Reklámok

3 Responses to “Harry Harrison: Helyet! Helyet!”


  1. 1 Bala október 8, 2008 - 8:55 de.

    Köszi, ez a kis ismertető felkeltette az érdeklődésem. Ez is megy a kosárba. 🙂

  2. 2 diadalka december 8, 2008 - 12:59 du.

    Szerintem nagyon jó a könyv. A jövőkép meg azért hibádzik kicsit ott, hogy amikor Harrison írta, nem voltak atomerőművek. Azóta azért jobbak a kilátások.

  3. 3 szvetlana december 8, 2008 - 5:48 du.

    Háát, jobbak a kilátások? Ezzel én nem értek teljesen egyet, főleg ha arra gondolok, hogy már ma is a Föld egyes területein vízhiány van…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: