Wolfgang Jeschke: A Cusanus-játszma

A Cusanus-játszmaA jövő Rómájában, a 2050-es évek egy fiatal biológusnövendék, Domenica Ligrina még nem tudja, mibe csöppen, mikor a Vatikán embere munkát ajánl neki és még néhány társának. Különös kalandokon kell keresztülmennie ahhoz, hogy rájöjjön, mi is lesz a feladata, és hogy ki is ő valójában…
Először is ki kell emelnem, hogy én át lettem verve. Elolvastam a fülszöveget, és az alapján egy nagyon más történetre számítottam. De én magam is hibáztam, amikor elhittem, hogy a könyv akár egy parányit is hasonlít a Da Vinci-kódra, amit én személy szerint minden hibája ellenére szerettem.
Szóval én azt gondoltam, hogy a hangsúly magán az időutazáson lesz, pontosabban, hogy a középkort ismerhetjük majd meg jobban Domenica kalandjai közepette. Nem mondom, hogy ez részben nem történt meg, de…
A könyv összesen kb. 700 oldal, és ebből 500 oldal szól az előkészületekről, a mindenféle elméletekről, látszólag össze-vissza talált eseményekről, amelyek csak az utolsó 200 oldalán állnak össze teljes egésszé. Én pont a végén kezdtem el élvezni a könyvet, az utazásról szóló résznél, és amikor végre összeállat a kép.
Jeschke jövőképe egy nagyon összetett és szerteágazó világ. Fasiszták, menekültek, atomrobbanás sújtotta területek, a remény pedig valahol talán már rég elveszett..
Amit ki kell emelni, azok a visszatérő fejezetek, amiben az író zsenialitása igazán megjelenik. Először amikor az első ilyen “ismételt” fejezet elejét elkezdtem olvasni, azt hittem, nyomdahibás a könyvem, de nem. Mint kiderült valami kicsi mindig változik a fejezetekben, csak már mondta, mozdulat, mégis oly sok minden múlik ezeken!
Ami kifejezetten nem tetszett a könyvben, az a túl sok kvantumfizikai elmélkedés, amelyekből nem túl sokat értettem (mea culpa!).
Összességében viszont egy nagyon összetett, furcsa szereplőkkel és eseményekkel tarkított könyvet vehetünk a kezünkbe. Lehet, hogyha még egyszer nekiesek az olvasásának, már sokkal jobban fogom élvezni…
by Nita

Reklámok

1 Response to “Wolfgang Jeschke: A Cusanus-játszma”


  1. 1 acélpatkány november 24, 2008 - 12:38 du.

    “át lettem verve…”
    Én a Tengelyt olvasom. Szívem szerint… (na most majdnem kirohantam… “nem engedném meg” a fülszövegírónak, hogy írjon. Ez már sokadik eset, a Fénynél borított ki először.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,230 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: