Hipergalaktika 02

HiperGalaktika02Végre eljutottam odáig, hogy elolvassam a legutóbbi Hipergalaktikát. Az túlzás, hogy kiolvastam, mindjárt leírom, miért.
Valójában a tudomány cikkek nem nagyon tudtak megfogni. Eléggé reklámszaguk van, meg olyan egyetemi tananyag ízűek. Egyedül Kovács Tücsi Mihály írását olvastam a szerzői jogokkal kapcsolatban, amely cikk érdekes volt.
A novellákat ezzel szemben egytől-egyig elolvastam. A magyarok közül egyértelműen Kánai András A Mélység egyenletei című novellája emelkedik ki. Nem vagyok nagy rajongója a matematikának, de ez a mű így is megfogott, remek alapötletével és kidolgozottságával. Ki kell még emelnem Abuczki Pétert, aki zsenge kora ellenére remek kis írást alkotott Lábjegyzet címen.
A külföldi íróknál nálam Alekszandr Gromov: Mindenkinek egyformán című műve nyert. Az oroszok egyszerűen nem tudnak rosszat írni! A novella egy hajléktalanon keresztül mutatja be, ahogy hirtelenjében idegen erőknek köszönhetően megnő az emberek intelligenciaszintje, de ennek ellenére, aki fent volt, az ott is maradt, aki lent, az meg tudta magát felküzdeni.
A kötet legfrappánsabb novellája címet kaphatná R. A. Lafferty: Mit tanulnak a camiroyi iskolások? című írása. Ebben a földi emberek a carmiroyiak a földitől merőben eltérő iskolarendszerét kutatják, melyben példastatuálásként néha felakasztanak egy-két gyereket, és ötödik osztályos tananyag a kezdő alkoholizálás.
Összességében nem rossz kiadvány a Hipergalaktika, de a Metákat annál az oknál fogva, hogy abban kevesebb a tudományos írás, jobban kedvelem. (Bár megjegyzem, nekem nem magával a tudományossággal van gondom, hanem azzal, ha azt ennyire reklámízűen vagy túl tudományosan tálalják.)
by Nita

0 Responses to “Hipergalaktika 02”  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,081 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: