A. Taylor Crabe: Dacváros

Egy Cherubion antológiában, a Csillagárnyékban találtam meg Szabó Sándor Dacváros című művét. A kisregény a BolygóVédelem és az Föld ŰrFlotta egymás közti levelezésével kezdődik, valamint egy határozattal. A levelezésből kiderül, hogy kalózok fenyegetik az űrben a teherszállítást. Ennek a problémának a megoldására született meg az a határozat, mely enyhíteni próbálja a fennálló helyzetet. A határozat szerint statárium rendelhető el a kalózokkal szemben:
“Minden személy ellen, aki akár közvetve, akár közvetlenül olyan tevékenységet folytat, amiben szervezetten, erőszakos bűncselekmények útján a Földi Szövetségi Állam illetve az Igaz Köztársaság fennhatósága alá tartozó hajókon kárt okoz, a lehető legszigorúbban kell eljárni. (Statárium-szintű eljárás).
A rendelet vonatkozik azokra is, legyen az bárki, aki a fent említett kalózkodás kategóriájába tartozó tevékenységet haszonélvezője. (pl. orgazda)”
Majd kiderül, hogy a Flotta vezérkara szabadkezet ad a Gedeonnnak, egy rombolóhajónak, hadd végezzen “szabad vadászatot”.
A romboló legénysége eléggé szedett-vetett társaság. A kapitányi posztot Gabriel Otto Haska tölti be. Nem jó irányító, nem tud parancsot hozni. Tétlen, mikor a híd tőle várja az utasításokat. Az elsőtiszt Albert Simon Sastre. Nem jól jönn ki a kapitánnyal. Sokszor jobb ötletei vannak, mint Haska-nak. Már csak pár hónapot tölt el a Flotta kötelékében, otthon várja a szerelme. A romboló fegyverzetét Erikson kezeli. Folyton fülig ér a szája, a kapitánynak flegmán válaszol. A lassú beszédű Sergej a kommunikációért felelős.
Tehát ők azok, akik egy teherhajóra vigyáznak… Esemény eseményt követ. Kalóztámadás, űrcsata. A kalózhajóról leszakad egy darab, amit felvesznek a Gedeon fedélzetére. Egy chip-et találnak a roncsban, amiről egy koordináta olvasható ki. Mivel belső téglára is lehet gyanakodni a Flottán belül, teljes titokban keresik fel a chip által megjelölt helyet.
Egy kalózvárosra lelnek, és szembesülnek a valósággal. A Földről kitelepülők egy jobb élet reményében költöztek ki a peremvidékekre. Ám ott sem jártak sikerrel, de a Földre a túlnépesedés miatt már nem engedték vissza őket. A túlélés érdekében kezdtek kalózkodásba. A városban nők és gyerekek is élnek. A határozat az ők lemészárlását is kimondja. Haska nem hajlandó védteleneket bántalmazni, szerinte a határozat csak a BolygóVédelem nyugtatására szolgál. Amolyan látszat határozat.
Ám mindezek tetejébe előkerül a BolygóVédelem három felfegyverzett hajója, akik ezt másként gondolják. Elkezdik lőni egymást…
Ellentétbe kerül az emberi törvény az “erkölcsi törvényekkel” szemben. Emellett a jövő egyik társadalmi problémáját olvashatjuk a kisregényben. Kellemes olvasmány. Olvasásra ajánlom!

by hadiosveny

0 Responses to “A. Taylor Crabe: Dacváros”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 99 105 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika

%d blogger ezt kedveli: