Francis Carsac: A Sors hegyén

A hetedik Galaktikában jelent meg Francis Carsac A Sors hegyén című novellája.
A történet Terai Laprade-ról, és Leóról, egy féloroszlánról szól. Az Ophir-II-re utaznak, ahol Terai az Inter Banyaműveknél kap geológusként munkát. A bolygón egy érdekes faj él, a fogpiszkálók. Nevüket alkatukról kapták, mivel olyan vékonyak, akár a fogpiszkáló. Közülük a felnőttek úgy élnek, mintha nagy bánat nyomná szívüket. Lassan járnak, arcuk életúnt. Ellentétben az fiatalokkal, akik vidámak, nagyokat nevetnek. Az Bányaművek orvosa próbálta kivizsgálni a rejtélyt, de sem valamilyen vírust, sem egyéb más okot nem talált. Később Terai megtudja, hogy az ifjak a Sors hegyén afféle felnőtté avatáson esnek át, de közülük nem mindenki tér haza.
És ott van az öreg geológus-tudós, aki azóta issza magát minden este le, amióta a Határt átlépte és a Sors hegyén járt. Azt állítja, tudja, hogy mikor fog meghalni.
Esemény eseményt követ, mígnem Laprade és Leó elindulnak a Sors hegyére. Egy barlang szűk járatain mennek keresztül, lápvidéken kelnek át. Egy hatalmas sziklához érnek, melynek tövében csontokat pillantanak meg, a sziklafalba lépcső van mélyesztve. Fölmennek rajta, és egy templom termébe lépnek be, ahol egy gép várja őket.
Egy Riának nevezett bolygó értelmes lényének agya van a gépbe zárva. Az Akneászok leigázták a Ria bolygót, rabszolgaságba taszítva annak civilizációját. Mert az Akneászok kihalófélben voltak, és mivel nekik el kellett tűnniük, úgy gondolták más faj se maradjon utánuk. És megalkották a számítógépeket, amelyek megmondják a jövőt. A fogpiszkálókat hívósugaraival csalogatta a templomba, és mikor megtudták sorsukat, a mélybe vetették magukat.
A jövőtemplomban lévő számítógép azt mondja, hogy ő nem befolyásolja a jövőt, szenzorokat küld az időbe, és csakis az egyén jövőjét látja. Az egyén meglátja sorsát, de utána szabadon dönt.
De vajon azért ölik meg magukat a fogpiszkálók, mert megtudták, hogy öngyilkosok lesznek? Vagy ez a végzetük? Vajon végső tettüket szabad akaratukból cselekszik? Jövőjük ismeretében vajon tudnának-e azon változtatni?
Egy bizonyos, a fogpiszkálók számára a számítógép volt az isten.
Mert a gép energiája elfogy miután közli Teraival és Leóval jövőjüket, és Terai szétrombolja a gépet.

by hadiosveny

Reklámok

0 Responses to “Francis Carsac: A Sors hegyén”  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,084 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: