Szélesi Sándor: Guberálók

Szélesi Sándor Guberálók című novellájáról szeretnék írni pár sort. Abból az alkalomból, hogy ez a műve is jelölt a Zsoldos Péter Díjra. Egyébként ez az írás a 209. Galaktikában olvasható, ha valaki szívesen elolvasná vagy újraolvasná.
Szóval a mű két, roma származású, szkafanderes férfiről szól, akik az űrben válogatnak a sok kidobott, és összegyülemlett limlom között. Bár efajta történetet olvashattunk már a korábbiakban is, ahol az űrszemetet gyűjtik az erre elhivatottak. De azért bizonyára előttünk van az a kép, mikor a cigányok vadásszák a kidobott lomok közül az “értéket”. (Gondoljunk akár a lomtalanításokra, és az ott őrposztot ülőkre.) Ennek analógiájára történetünk hősei az űrben szedik össze a tárgyakat. Ruha helyett persze szkafandert viselnek, ami épp úgyanolyan toldozott-foltozott, mint a földi viseletük. Révén, hogy azt is egy ilyen szeméttelepen találták. A novellából megtudjuk, hogy igenis van hasznuk ezeknek a guberálóknak. A még használható dolgokat válogatják ki ők a tényleges szemét közül, és ezeket a tárgyakat adják aztán tovább. Leselejtezett űrhajóikkal szállítják az eladható holmit a Föld szegény területeire, és a peremvidékek. Ahová ritkán jut el a földi utánpótlás, és ami eljut, az is silány minőségű.
Jelenleg ilyen hasznukat nem látom a guberálóknak, de tényleg majd talán a jövőben. Manapság önellátás céljából túrják a szemetet a rászorulók. Néha látni a belvárosban, hogy egy plédre vagy újságpapírokra kirakják portékáikat. De nem hinném, hogy valakinek leszakadt fejű babára, vagy kosztól fekete plüssmacira lenne szüksége.
A rövid történet egy csattanóval zárul, amit így most kár lenne lelőni. Inkább érdemes hozzá a novellát elolvasni!

by hadiosveny

Reklámok

0 Responses to “Szélesi Sándor: Guberálók”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: