Elizabeth Moon: A sötét sebessége

A sötét sebességeGondolkodtatok már valaha azon, hogy a sötétnek van-e sebessége? A sötét a fény hiánya vagy annál valami több…?
Akárcsak ennek a kérdésnek, a könyvnek is rengeteg rétege van, amit az ember ahogy halad előre, folyamatosan fejt le a történetről, akárcsak a hagymáról a héját.
Lou Arrendale egy gyógyszerészeti nagyvállalatnál dolgozik, szerdánként vívni, vasárnap templomba jár. Saját lakása és kocsija van. És autista.
Az emberben mindenképp felmerül az összehasonlítás a Virágot Algernonnak főhősével, de azon kívül, hogy mindketten fogyatékosak, meg is áll a hasonlóság a történetben. Lou egy nagyon különleges személyiség. Olyan, mintha egy 35éves testébe zártak volna egy 7 éves kisfiút. Nagyon egyedien látja a világot, sok mindent másképpen érzékel. Felépíti a saját kis elképzelését a körülötte lévő dolgokról. De az élet vele sem kegyes, és elképzelései kártyavárként omlanak össze.
Mint írtam, a könyvnek nagyon sok rétege van. A felszínen csak egy autista embert látunk, de aztán egyre inkább egy ember érzéseit ismerhetjük meg, a minket körülvevő világot. Lou megkérdőjelezi mindazt, ami oly fontosnak tűnhet az életben, de amikor a történetét olvasod, rájössz, milyen felesleges is ezek a dolgok.
Lou kiemelkedően okos, viszont az környezetével nehezen alakít ki és tart fent kapcsolatokat. A maga világában, az “övéi” közt elboldogulok, de a “normális emberek” sokszor okoznak fejtörést és problémát számára.
De mégis ami a legfontosabb: főhősünk végtelen jóindulatú, a gonoszság szikráját sem lehet felfedezni benne. Annyira ártatlanul szemléli a világot, hogy az embernek a szíve belefájdul.
azt, hogy a történet a későbbi jövőben játszódik csak egyes utalásokból tudhatjuk meg, mint az orvostudomány fejlettségi szintjéből. a TeljesÉletnek köszönhetően meg lehet hosszabbítani az életet, a csecsemők autizmusa is gyógyítható már, és felmerül a remény, hogy a felnőtt autisták számára is létezik gyógymód…
Lou számára tényleg van esély a “normális” életre? Vagy talán jobban jár, ha az marad, aki? A könyv végére megtudjuk és meg is értjük a választását, de a befejezés nem ad teljes feloldozást.
A könyv kivitelezéséről annyit, hogy a borító és a külcsín nagyon igényes munka, viszont a tördeléssel vannak problémák és az elírás is elég sok.
A történet elolvasása után már egyáltalán nem kérdéses számomra, hogy miért is érdemelte ki az írónő a Nebula-díjat. Remélem a jövőben több írásával is megismerkedhetek.
by Nita

0 Responses to “Elizabeth Moon: A sötét sebessége”



  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s




Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 99 105 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika

%d blogger ezt kedveli: