Blogregény.com

Mi is a blogregény? Egy olyan internetes, interaktív (web 3.0-ás) regény, ahol részben az olvasók dönthetik el, hogy a történet hogyan alakuljon tovább. A világhálón barangolva már találkozhattunk ilyen “Ön dönt!” jellegű próbálkozásokkal, erre példának talán a SteamPunk BlogNovel-t hoznám fel. Bár ez az oldal már akkor sem volt aktív, amikor én rátaláltam.
Ám nemrégiben indult el egy hasonló sci-fis vállalkozás, a Blogregény.com. A Blogregény a társadalom születésének témáját járja körül az időről-időre megjelenő újabb és újabb fejezeteinek segítségével.
Az oldal technikai hátteréről csak annyit, hogy nem előre megírt blogmotort használ, hanem teljesen egyedi felépítésű, és megjelenésű. Ez írható előnyére, de hátrányára is. Ám az mindenféleképpen előnyére szolgál, hogy a fórum aktuális topikjai csak egy kattintásnyira vannak a novelláktól. Talán még egy oldalsávot raknék be az egyik oldalra a könnyebb kezelhetőség érdekében, ahol első sorban a fejezetek linkjei szerepelnének, de itt pár fontos menüpont is helyet kaphatna.
Láncvilág története Ilárionról, egy tizenéves, kasztrált fiúról szól. Ami szerintem kezdésnek túl szexistára sikerült, mármint ami a szüzet és a kasztrációt illeti. Ugyan az első két fejezet elolvasása után nem lehet még messzemenő következtetéseket levonni, a regény mindenféleképpen érdekesen alakul. Kíváncsian várom a folytatásokat!

by hadiosveny

Reklámok

4 Responses to “Blogregény.com”


 1. 1 novelblogging június 15, 2009 - 6:17 du.

  Köszönöm a kritikát. Az oldalsáv elsőre jó ötletnek tűnt, hiszen a legtöbb blogmotor szériatartozéka. Én egyrészt azért mondtam le róla, mert így a hasznos felület kisebb lett volna, kiváltképpen mobil eszközökön, mint mobiltelefonok, PDAk, Netbookok, stb. amiknek nagyon kicsi a képernyője. Most Blackberry tökéletesen olvasható. Meg eBook Readereken, mint a Sony PRS-700 szintén, bár erre a célra akarok egy speciális PDF-et generálni. Másrészt a könyvek elérhetőek a Láncvilág legördülő menüből, illetve az egymás után következő fejezetek között lehet navigálni előre-hátra. Hogy őszinte legyek engem a bal oldali navigációs rész mindig zavart. A jobb oldali valamivel jobb, de azért én inkább egy szép tágas margó mellett döntöttem.
  Hogy őszinte legyek, ez egy alapvetően szexista regény. Semmiként se vulgáris, trágár, vagy pornográf, de mindenként szexista és tele van blaszfémiával. Remélem, hogy ezt a regény előnyére tudom fordítani.
  Köszönöm még egyszer a remek kritikát,
  Wyr

 2. 2 hadiosveny június 15, 2009 - 9:08 du.

  Nincs mit!

  Értem! És úgy, hogy felül a Láncvilág menüpont alatt nem az Exordium oldal linkje gördülne le, hanem a fejezeteké? Vagy onnan még a fejezetek linkjei is? Nekem ez a funkció kicsit hiányzik, de lehet, hogy csak én vagyok így vele.
  PDA-n, kis képernyőn nem zavaró a kétoszlopos Google reklám? Nagy képernyőn most így elkülönül, nem annyira zavaró.

 3. 3 novelblogging június 15, 2009 - 10:18 du.

  A felső legördülő menüben nem lenne szerencsés a három szintes felosztás, még bonyolult desktop alkalmazásoknál is igyekeznek ezt elkerülni.
  A másik probléma, hogy most még kevés fejezet van fent, de gondold el, milyen lenne egy oldalsó sáv, vagy a felső menü, ha nem csak a könyvek, de a fejezetek is benne lennének.
  A Láncvilágot hét könyvre tagolódik majd, mindenik 5-10 fejezetet tartalmaz.
  A Google reklám Blackberryn nem zavaró, mert nem is látszik, hiszen a böngészője nem támogatja az iframe megoldásokat, amiket a Google reklámok használnak. A legtöbb mobil eszközön szintén nem látszik, vagy nagyon könnyen beállítható, hogy ne látszodjon a Google reklám. Ha van fotód ilyen eszközökön a weblapról, mindenként küld el, hamarosan szeretnék egy “kompatibilitás” galériát. Az egyedi megoldások hátránya a kompatibilitás, de remélem ezt valamennyire sikerült megoldani.
  Mindenként gondolkodom a tartalomjegyzék problémáján, valamiféle accordion lenne a jó megoldás szerintem, esetleg valami Adobe Flash dinamikus tartalomjegyzék, bár eddig igyekeztem kerülni a Flash a Blogregényen.

 4. 4 Trevize november 27, 2009 - 4:17 du.

  Most indult egy cyberpunk sztori, szavazásos blogregény: http://dataterm.blogspot.com.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

 • 98,084 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: