Metagalaktika 11.

Metagalaktika 11A Metagalaktika 11. száma a magyar sf történetébe vezeti be az olvasót novellákon, egy regényrészleten és tanulmányokon keresztül.
A tanulmányok: Sárdi Margit és tanítványai elképesztő munkát végeztek. Amikor a tanulmányaikat olvastam, úgy éreztem, az egész magyar sf történet ott van a kisujjukban. A tanulmányaik nem annyira olvasmányosak, de akit tényleg érdekel a hazai sci-fi “történelem”, hogy mely korszakokban kik és mit alkottak, azok nagyon fogják élvezni ezeket. Számomra a legérdekesebb a “nagy magyar álomról” szóló írás volt. Azelőtt nem hallottam erről a tematikáról, de nagyon felkeltette az érdeklődésemet az ebbe a körbe tartozó művek iránt.
A tanulmányoknak a tájékoztatás mellett célja az is, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését az sf különböző korszakainak művei iránt. Ezt a célt jónéhány írás el is éri.
Amit viszont megjegyeznék, hogy a mostani korszakról való írásban finoman szólva túlsúlyos a Galaktikában is publikáló írók aránya, pedig vannak remek írók a galaktikásokon kívül is…
A novellák: Nagyon érdekes volt a 19. századi novellákat olvasni, melyek nyelvezet is megér egy misét. Külön kiemelném Kosáryné regényrészletét, ami egyszerűen káprázatos, és én nagyon örülnék, ha az egész regényt elolvashatnám. A kötetben remek novellákat találunk, én ezekből kettőt emelnék ki. Tóth Árpádtól a Briggs Tom különös rohamai az egyik legmegrázóbb írás a kötetben. Gyönyörűen és nagyon fájdalmasan köti össze a múlt és a jövő szálait. A másik pedig László Zoltán novellája, a Párhuzamosok a végtelenben. Az igazság az, hogy nekem még nem sikerült rossz írást olvasnom az írótól, és ez a műve is bebizonyítja, hogy miért is tartozik ő a magyar sf írók legjobbjai közé. A párhuzamos univerzumokról szóló írások amúgy is a kedvenceim közé tartoznak, jelen novella pedig ezen tematika egyik legjobbja.
A képek: A Metagalaktika egyik fontos aspektusa az írásoknál fellelhető képek. Sallai Péter képei nagyon jók, kár, hogy a nagy részüket már ismerjük a GFK könyvek elejéről. Nem hiszem el, hogy a művésznek ne lett volna elég más képe, amely még nem volt borítókép. Ráadásul jobban örültem volna, ha más alkotók munkáival is találkozhattunk volna. A galaktikásoknak néha nem ártana saját berkeiken kívül is körülnézni…
A kötetről összességében pozitív a véleményem,bár néhány gyerekbetegséget nem sikerült levetkőznie, de mégis méltó tisztelgésnek tartom ezt a kötetet magyar sf nagyjai előtt.

0 Responses to “Metagalaktika 11.”  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,081 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: