Kétszázadik

A Kozmosz Fantasztikus Könyvek és a Galaktika Fantasztikus Könyvek elért kétszázadik kötetéhez, ennek örömére egy antológia látott napvilágot magyarul még nem olvasható novellákkal.
Először kezdeném azzal, hogy az írók kiválasztása, akik bekerültek a kötetbe, nem tetszik. Ugyanis ha a KFK és GFK sorozat ünnepléséről van szó, úgy gondolom, hogy csak azoknak a szerzőknek kellett volna bekerülnie, akiknek már jelent meg könyvük a sorozatban. Nem hiszem, hogy kezdő íróknak pont ebben az antológiában kéne megjelenniük.
Másodszor nem értem még mindig, miért kell erőltetni Burger Istvánt, miért kellett az ő novelláját megjelentetni. Ez olyan rossz szájízt hagy az olvasóban…
De akkor jöjjenek a pozitívumok! A kötetben szerencsére sok színvonalas írás található. Ezek közül Asimovtól a Hatalomérzetet emelném ki (a mester nem tud rosszat alkotni), E. C. Tubbtól a Bukott angyalt (érdekes történet és jó megvalósítás), Silverbergtől a Schwartz a galaxisok között (fantasztikus novella!), Ted Chiangtól a Kilélegzés (nem véletlenül kapott Hugot), Mike Resnicktől a Hittételt (ez személyes kedvencem, ugyanis nagyon szeretem a robotok létező vagy nem létező lelki világát boncoló írásokat), és Robert Charles Wilsontól A megfigyelőt (érdekes egy kislány szemével látni a novellában leírt eseményeket).
A novellák közül egyet éreztem olyannak, ami nagyon kilógott a kötetből: Takács Boglárkától Az asztal. Alapvetően nem egy jól megírt novella, ráadásul sehogy sem fér bele számomra a sci-fi kategóriába.
Mindent összevetve egy kellemes válogatást vehet az olvasó a kezébe, reméljük, a 300. még ennél is jobb lesz…

Reklámok

0 Responses to “Kétszázadik”  1. Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s
Twitter

RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 98,192 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika
Reklámok

%d blogger ezt kedveli: