Antal József: Diagnózis

DiagnózisA 26. században már közel 30 milliárdnyian lakják a Földet, nem csoda hát, ha az emberek “kaptárakban” zsúfolódnak össze melyben alig egy kis lyuk jut egy személynek. A társadalmat az orvosok kasztja irányítja, ők a halál urai. Ha valaki elmúlt ötven éves, kötelezően jelentkeznie kell, hogy végső nyugalomra helyezzék..
Phyl Macao is egyike az orvosoknak, aki profin űzi “hivatását”, vagyis sok Feleslegest küld a másvilágra. Aztán egyik nap egy angyalarcú lány és egy haldokló tudós fenekestül felfordítja a világát..
Antal József könyve három könyvből áll: az Első Könyv olyan felvezetésnek mondható. Én ezt a részt nem igazán élveztem, kivéve a végét, melyben egy olyan csavar van, amiért érdemes továbbolvasni. A Második és a Harmadik Könyv viszont már nagyon jó, élvezetes, fordulatos. Egy nagyon brutális, kegyetlen világ képe rajzolódik ki előttünk, melyben az emberi élet csak egy statisztika része. Az idős embereket nem tűri meg a társadalom, hiszt csak foglalják a helyet a fiatalok elől. A Szolgálat mindent a kezében tart, kivéve a Hálót, ahol az Ellenállás szövögeti terveit egy jobb élet reményében. De vajon ők tényleg egy szebb világot hoznak el, vagy egy ugyanilyet, csak más köntösben?
Macao doktornak sok mindennel kell szembenéznie, leginkább saját magával, érzéseivel. Az életében sokan megfordulnak, mégis magányra van ítélve. Hiába veszi körül közel 30 milliárd ember, mégis nagyon egyedül van..
Antal József nem zárta le regényét, nyitva hagyta az utat a folytatásnak, melynek egyrészt örülök, mert szívesen olvasom tovább a történetet, másrészt én a kerek, egész történeteket szeretem. A könyv eleje néha már-már bosszantó, de utána sokkal jobb lesz, egyre többet ismerhetünk meg ebből a defektes világból.
Az író nem is tagadja, hogy Bradbury híres utópiája hatott rá, hisz az orvosok megfeleltethetőek a tűzőröknek. De ez a hasonlóság nem zavaró, mivel Antal világa teljesen más, mint Bradbury-é. Kegyetlen, felszínes, de az olvasó számára sok izgalmat tartogató.
Szóval adjunk neki egy esélyt!
by Nita

1 Válasz to “Antal József: Diagnózis”


  1. 1 fairylona július 31, 2009 - 9:39 de.

    Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Logan futásából is sokat merít.


Hozzászólás




RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 100 676 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika