Iain M. Banks: Nézz a szélbe

Az idiri háború volt a Kultúra legdicstelenebb időszaka. Csillagok, egész bolygórendszerek pusztultak el a harcokban. S noha a háború évszázadokkal ezelőtt véget ért, még ma is intő mementó a Kultúra humán és mesterséges értelmei számára. A Masaq’ Orbitált épp most éri el az egyik elpusztult csillag fénye. Azonban a pusztulás eme jelképe egy másik fiaskó kiküszöbölésére ad alkalmat.
A Kontakt és a Rendkívüli Körülmények a kelgír kasztháború borzalmai miatt próbál feloldozást találni, amikor találkozóra adnak esélyt egy kelgír küldött és a száműzetésben élő zseniális zeneszerző, Mahrai Ziller között. Ám kevesen sejtik, hogy a kelgírek ezt az alkalmat egy kegyetlen bosszú véghezviteléhez akarják felhasználni, mikor a második elpusztult nap fénye eléri az Orbitált.
A Nézz a szélbe újra eléri azt a szintet, amit Banks A játékmesterrel felállított: egyszerre izgalmas és fordulatos cselekményt, életteli leírásokat, remek jellemeket és egy magával ragadó világot kapunk. Banks, kihasználva, hogy a regényben emberek csak mint mellékszereplők vannak jelen (a legfontosabb figurák közt találhatjuk a nagy múltú faj, a homomdák egy képviselőjét is) és éles képet rajzol mind a Kultúráról, mind az emberről magáról. Kihagyhatatlan könyv, mely ugyan picit hosszú, de Banks-től ezt megszokhattuk. Akik igazán szeretik az írásait, még így is rövidnek fogják találni a regényt…

by acélpatkány

1 Válasz to “Iain M. Banks: Nézz a szélbe”


  1. 1 besucherke május 19, 2009 - 10:07 de.

    Nem jóu. 😦
    A Játékmester óta nem olvastam iagzán kiemelkedőt Bankstől.


Hozzászólás




RSS

rss

Add to Google

Szavazás

PageRank modul

Google Pagerank, SEO tools

Blog Stats

  • 100 670 hits

StatCounter

ingyenes webstatisztika